Dnes sme si pre vás pripravili zaujímavosti o víne. Viete napríklad, že tento drink má prezývku nápoj pre Bohov? Toto je 8 vecí o víne, ktoré sa oplatí vedieť.
Zaujímavosti o víne: Nápoj pre Bohov
Prezývka nápoj pre Bohov vraj vznikla zhruba už 7000 rokov pred Kristom. Naši predkovia tak prezývali medové víno. Dodnes sa o vzniku tohto pomenovania vedú mnohé legendy.
Každé víno sa hodí k inému jedlu
Pri spájaní vína s jedlom sa bohatšie a ťažšie jedlo hodí k bohatším a ťažším vínam. Ku červenému mäsu sa zvyčajne podáva červené víno.
Ľahšie jedlá sa pre zmenu spájajú s ľahkými vínami. Biele víno sa zvyčajne preto podáva ku kuraciemu mäsu a rybám. Ak hľadáte napríklad spojenie vína s dezertom, odporúča sa sladké víno.
Najväčší producent vína je Kalifornia
Americký štát Kalifornia je momentálne najväčším produkovateľom vína na svete. Tento boom vznikol ešte v roku 1976, kedy kalifornské víno v tzv. slepom teste porazilo to francúzske. Za Kaliforniou nasledujú v produkcii vína Francúzsko, Španielsko a Taliansko.
Viete, ako správne piť víno?
Štandardne by sa víno malo podávať v pohároch so stopkou, respektíve na stopke. Poháre na víno treba držať práve za stopku, aby ruka nezvýšila teplotu vína.

Medzinárodný deň vína je 18. februára
Víno má svoj vlastný medzinárodný deň, ktorý sa tiež niekedy nazýva ako Globálny deň pitia vína. Je to vždy 18. februára. Zaujímavé je, že svoje vlastné špeciálne dni majú aj niektoré odrody vín. Príklady si môžete pozrieť v zozname nižšie:
- 1. február – medzinárodný deň odrody Furmint
- 3. marec – medzinárodný deň vareného vína
- 17. apríl – medzinárodný deň odrody Malbec
- 3. máj – medzinárodný deň odrody Sauvignon Blanc
- 9. máj – medzinárodný deň odrody Muškát
- 23. máj – medzinárodný deň odrody Chardonnay
- 8. jún – medzinárodný deň ružových vín
- 4. august – medzinárodný deň bielych vín
- 18. august – medzinárodný deň odrody Pinot Noir
- 29. august – medzinárodný deň odrody Cabernet Sauvignon
- 7. november – medzinárodný deň odrody Merlot
- 10. december – medzinárodný deň Tokajského výberu
- 31. december – medzinárodný deň šumivých vín
Tri základné druhy vína
Vo vinárstve sa rozlišujú tri hlavné druhy vína: červené, biele a ružové. Poznáme však aj vína iných farieb. Farba každého vína je primárne určená kontaktom hroznovej šťavy s hroznovými šupkami.
Žiadny tuk, ani cholesterol
Nie je žiadne tajomstvo, že príležitostný pohár červeného vína môže mať pozitívne účinky na zdravie. Medzi najdôležitejšie zaujimavosti o víne určite patrí to, že neobsahuje napríklad žiadny tuk, ani cholesterol.
Náuka o víne
Enológia je náuka o víne. Alebo ako uvádza Wikipedia, je to náuka (veda) o mikrobiológii, fyzike, chémii a technológii vína. Ľudia, ktorí pracujú s vínom sa volajú enológovia, tí, čo ho ochutnávajú sú degustátori.

Zdroj: Gooseneckvineyards.com, Vincarta.com | Foto: YouTube